Τα έργα της Νικολέτας Ψάλτη στην “Der Kunstraum Ringstrasse Galerie” στη Βιέννη
Στιγμιότυπα από την “4η Ομαδική Έκθεση Τεχνών” στην “Der Kunstraum Ringstrasse Galerie”.
Με τίτλο “Μωσαϊκό Τεχνών”, η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια της ανάδειξης της ΦΙΛΙΑΣ, της ΕΙΡΗΝΗΣ και του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της Der Kunstraum Ringstrasse Galerie σε συνεργασία με την “Ένωση Τεχνών Ελλάδος”, και κάτω από την Αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος
Λίγα λόγια για τα έργα της Νικολέτα Ψάλτη
Όλα τα έργα που δημιουργεί η Νικολέτα Ψάλτη είναι πρωτότυπα και μοναδικά. Το κυρίαρχο στοιχείο όλων των έργων της είναι τα φυσικά υλικά που χρησιμοποιεί, τα οποία κατά κύριο λόγω συλλέγονται από τις ακρογιαλιές και μέσα από τη θάλασσα.
Για πρώτη φορά τα ταπεινά βότσαλα γίνονται καλαίσθητα κοσμήματα . Φύκια και κοράλλια κοσμούν φωτιστικά και έπιπλα. Τα μοναδικής ομορφιάς ακατέργαστα ξύλα και ξύλα θαλάσσης που συλλέγει η ίδια η δημιουργός από δάση και παραλίες μεταμορφώνονται σε εκκεντρικά έργα τέχνης έπιπλα και φωτιστικά που φωτίζουν μοναδικά τους χώρους στους οποίους τοποθετούνται.
Ο συνδυασμός του plexi glass με τα φυσικά υλικά που χρησιμοποιεί η Νικολέτα Ψάλτη δεν είναι τυχαίος καθώς η διαφάνεια του plexi glass αναδεικνύει τα φυσικά στοιχεία του κάθε έργου, που συνθέτει η ίδια με το μοναδικό εκκεντρικό ύφος της.
Το ασήμι και το φίλντισι είναι δυο υλικά που η δημιουργός συνδυάζει με τη ζεστασιά του ξύλου δημιουργώντας μία μοναδική ισορροπία μεταξύ της διάδοσης του φωτός και των αντανακλάσεων που δημιουργούν τα υλικά αυτά μέσα στο χώρο.
Η δημιουργίες της Νικολέτα Ψάλτη αποτελούν έργα τέχνης. Ο απώτερος σκοπός της δημιουργίας τους είναι η έκφραση και η αλληλεπίδραση των αισθήσεων του ανθρώπου με φυσικά ακατέργαστα υλικά μέσα στο χώρο του.
Οι πίνακες της Νικολέτα Ψάλτη απεικονίζουν το δέντρο της ζωής και τον ιδιαίτερο συμβολισμό του.
«Αγαπώ το δέντρο της ζωής, γιατί έχει για μένα πολλούς συμβολισμούς. Είναι το δέντρο της σοφίας, της ομορφιάς, της προστασίας, της αφθονίας, της δύναμης, της χάρης του Θεού. Με τα διαφορετικά υλικά που χρησιμοποιώ μπορεί να πάρει κι άλλες μορφές και συμβολισμούς.»